Αγαύη: να την προτιμήσω αντί για ζάχαρη;
Σίγουρα θα την έχεις ακούσει καθώς η αγαύη αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Γνωρίζεις όμως από που προέρχεται; Η αγαύη λοιπόν είναι ένα αιωνόβιο φυτό που το συναντάμε κυρίως στις ζεστές και άνυδρες περιοχές του Μεξικού και των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένα είδη αγαύης φύονται επίσης στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Η αγαύη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στο Μεξικό για την παραγωγή του εθνικού τους ποτού, τη γνωστή μας τεκίλα.
Πέραν αυτού όμως από την αγαύη παίρνουμε και το νέκταρ της, γνωστό ως σιρόπι αγαύης, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό και τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα υποκατάστατο της ζάχαρης ή ακόμη και του μελιού που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.
Σε τι διαφέρει το σιρόπι από αγαύη σε σχέση με τη ζάχαρη;
Το σιρόπι από αγαύη σε αντίθεση με την ζάχαρη περιέχει κυρίως φρουκτόζη (σε ποσοστό 56%) και πολύ λιγότερη γλυκόζη από αυτή. Αυτό καθιστά το σιρόπι ένα γλυκαντικό με πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Με άλλα λόγια η αντικατάσταση της ζάχαρης με σιρόπι αγαύης έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επομένως την καλύτερη διαχείριση και ρύθμιση της γλυκόζης αίματος σε διαβητικούς ασθενείς.
Το σιρόπι αγαύης είναι περίπου 1,4 με 1,6 φορές πιο γλυκό σε σχέση με την ζάχαρη και μπορεί να βοηθήσει στη μικρότερη πρόσληψη θερμίδων και στη διαχείριση του βάρους
Αγαύη: Ποια η θρεπτική της αξία;
Τα 100 γραμμάρια σιροπιού αποδίδουν περίπου 310 kcal, ενώ μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 78 kcal.
Το σιρόπι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως αναλυτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Θρεπτικά συστατικά ανά 100γραμμάρια | ||
Σιρόπι Αγαύης | Ζάχαρη | |
Ενέργεια/ Θερμίδες | 310 kcal | 387 kcal |
Υδατάνθρακες | 76.4 g | 99.98 g |
Σάκχαρα | 68.0 g | 99.8 g |
Φυτικές ίνες | 0.2 g | – |
Λίπος | 0.45 g | – |
Πρωτεΐνη | 0.1 g | – |
Βιταμίνες | ||
Θειαμίνη (B1) | 0.12 mg | – |
Ριβοφλαβίνη (B2) | 0.16 mg | 0.019 mg |
Νιασίνη (B3) | 0.69 mg | – |
Βιταμίνη Β6 | 0.23 mg | – |
Φυλλικό οξύ | 30 μg | – |
Βιταμίνη C | 17 mg | – |
Μεταλλικά στοιχεία | ||
Ασβέστιο | 1 mg | 1 mg |
Σίδηρος | 0.1 mg | 0.05 mg |
Μαγνήσιο | 1 mg | 0 mg |
Φώσφορος | 1 mg | 0 mg |
Κάλιο | 4 mg | 2 mg |
Νάτριο | 4 mg | 1 mg |
Ψευδάργυρος | 0.01 mg | 0.01 mg |
Νερό | 22.9 g | 0.02 g |
Πηγή: USDA Food Composition Database
Πώς να εντάξω το σιρόπι αγαύης στη διατροφή μου;
Το σιρόπι ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Μερικοί τρόποι λοιπόν να το εντάξουμε στο καθημερινό μας πλάνο θα μπορούσαν είναι οι παρακάτω:
- Αντικαταστήστε την ζάχαρη στον καθημερινό σας καφέ με σιρόπι αγαύης.
- Βρείτε συνταγές για κέικ, μπάρες δημητριακών και μπισκότα που χρησιμοποιούν σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη.
- Φτιάξτε τα αγαπημένα σας γλυκόξινα πιάτα με βάση το σιρόπι αγαύης. Για παράδειγμα σως για την σαλάτα σας ή για το κοτόπουλό σας.
- Απολαύστε το σιρόπι αγαύης μόνο του πάνω σε κρέπα ή σπιτικά pancakes αντί να επιβαρύνετε το πιάτο σας με λιπαρές πραλίνες και βαριά παρασκευάσματα.
- Δώστε μια γλυκά νότα στο γιαούρτι σας προσθέτοντας λίγο σιρόπι αγαύης και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα εποχής.
Το άρθρο γράφτηκε για το portal του Mednutrition.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Pingback: Τι διατροφή να ακολουθήσω αν έχω αυξημένα τριγλυκερίδια; - nutriζην
Pingback: Καρκίνος, διατροφή και τρόπος ζωής: Πως συνδέονται; - nutriζην