Εβίτα Σιατίτσα

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση
2316 016 077 info@nutrizin.gr 698 156 0024 evitasiatitsa_diaitologos Nutrizin

Κρυολιπόλυση και Αδυνάτισμα: Τι λένε οι ειδικοί;

  -  Υγεία   -  Κρυολιπόλυση και Αδυνάτισμα: Τι λένε οι ειδικοί;
κρυολιπόλυση

Κρυολιπόλυση και Αδυνάτισμα: Τι λένε οι ειδικοί;

Κρυολιπόλυση. Είμαι σίγουρη ότι στους περισσότερους από εσάς θα έχει φτάσει στα αυτιά σας η λέξη αυτή. Κάποιοι γνωρίζετε τι ακριβώς είναι και κάποιοι ίσως είστε και αρκετά παραπληροφορημένοι θα έλεγα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τι είναι η κρυολιπόλυση. Είναι μία νέα σχετικά μέθοδος στον κόσμο της ομορφιάς και του αδυνατίσματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μη επεμβατική θεραπεία σμιλεύματος του σώματος. Αυτή οδηγεί σε μείωση του όγκου των λιποκυττάρων με την τεχνολογία της ψύξης. Θα λέγαμε κάλλιστα ότι αποτελεί μία εναλλακτική της λιποαναρρόφησης. Μόνο που εδώ δεν χρησιμοποιείται «νυστέρι» και σε αντίθεση με την λιποαναρρόφηση η κρυολιπόλυση θεωρείται μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία.

Πως ακριβώς γίνεται η κρυολιπόλυση;

Με απλά λόγια η διαδικασία περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή ψύξης στα «προβληματικά» σημεία. Με θερμοκρασίες από 5 έως και -11°C προκαλείται θάνατος των λιποκυττάρων, χωρίς εμφανή βλάβη στο υπερκείμενο δέρμα, και έτσι βελτιώνεται το περίγραμμα του σώματος. Η μέθοδος θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει κατά περίπου 20% το λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματος.

Είναι πιθανό να αρκεί μία και μόνο συνεδρία για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κάθε θεραπεία εκτιμάται ότι καταστρέφεται περίπου το 20% του αριθμού των λιποκυττάρων στην περιοχή. Γι’ αυτό και κατά περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη της θεραπείας. Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται ορατό 30-40 ημέρες μετά τη θεραπεία, οπότε και εκτιμάται αν θα ακολουθήσει επόμενη συνεδρία. Το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται συνήθως 2 με 3 μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Έχει παρενέργειες η κρυολιπόλυση;

Καθώς αποτελεί μία σχετικά νέα μέθοδο δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε με σιγουριά για μακροχρόνιες παρενέργειες ή για το αν τυχόν τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Μέχρις στιγμής παρενέργειες όπως ερυθρότητα, μούδιασμα του δέρματος και μώλωπες δείχνουν να εξαφανίζονται μέσα στις επόμενες μέρες από την εφαρμογή της θεραπείας.  Πιο σπάνια έχει αναφερθεί μία παράδοξη υπερπλασία του λιπώδους ιστού μετά από κρυολιπόλυση η οποία τελικά χρειάζεται επεμβατική μέθοδο για να επιλυθεί.

Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα;

Η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία μόνο χρόνια και έτσι τα κλινικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα. Επομένως είναι νωρίς ώστε να βγάλουμε ασφαλή και στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μακροπρόθεσμα.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε αρχικά σε πειραματόζωα και έδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σήμερα ολοένα και περισσότερες κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται. Έτσι λοιπόν για παράδειγμα σε μία από αυτές τις μελέτες συμμετείχαν συνολικά 15 ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε η τεχνική της κρυολιπόλυσης. Ο βαθμός βελτίωσης αξιολογήθηκε τόσο με αντικειμενικά όσο και με υποκειμενικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα τόσο των αντικειμενικών όσο και των υποκειμενικών αξιολογήσεων έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην μείωση του υποδόριου λίπους χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Σε παρόμοια μελέτη με συμμετέχοντες 15 γυναίκες και παρακολούθηση 2 μηνών μετά την κρυολιπόλυση παρατηρήθηκε βελτίωση στο περίγραμμα του σώματος ειδικά στις γυναίκες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει κρυολιπόλυση;

Η κρυολιπόλυση ενδείκνυται σε υγιείς ενήλικες φυσιολογικού βάρους σώματος, οι οποίοι ακολουθούν μία σωστή διατροφή. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ιδανικοί υποψήφιοι είναι όσοι δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στο βάρος τους. Με άλλα λόγια δεν «αδυνατίζω» κάνοντας κρυολιπόλυση. Πιο σωστά θα λέγαμε ότι «αν έχω ένα φυσιολογικό βάρος σώματος, προσέχω τη διατροφή μου και γυμνάζομαι τακτικά αλλά παρόλα αυτά κάποιο σημείο του σώματός μου εμφανίζει υπερβολική συσσώρευση λίπους, τότε η κρυολιπόλυση μπορεί να με ευνοήσει».

Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η μέθοδος της κρυολιπόλυσης ενδείκνυται κυρίως σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει εμφανής διόγκωση του λιπώδους ιστού. Με άλλα λόγια μειώνεται ο όγκος του λιπώδους ιστού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Δεν «εξαφανίζεται όλο το λίπος από το σώμα μας όπως θα θέλαμε (;).

«Αδυνατίζω» κάνοντας κρυολιπόλυση;

Ας αναλύσουμε όμως λίγο περισσότερο την παραπάνω θέση. Ότι δηλαδή δεν «αδυνατίζω» κάνοντας κρυολιπόλυση και ότι η κρυολιπόλυση από μόνη της δεν μπορεί να μας εγγυηθεί «μόνιμα» αποτελέσματα. Τι ακριβώς εννοούμε;

Ας ξεκινήσουμε δίνοντας την εξής πληροφορία. Γνωρίζατε ότι όταν παίρνουμε βάρος αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ο όγκος των λιποκυττάρων και όχι ο αριθμός τους; Μάλιστα ο αριθμός των λιποκυττάρων φαίνεται ότι διαμορφώνεται κάπου ανάμεσα στην παιδική και εφηβική ηλικία και από εκεί και πέρα παραμένει σταθερός. Έτσι λοιπόν ενώ τα λιποκύτταρα μπορούν να μειωθούν σε μέγεθος, δεν μπορούν να μειωθούν σε αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που πήραν λίπος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αλλάξουν το βάρος τους αργότερα στην ενήλικο ζωή, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν τα κιλά τους ως ενήλικες, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Kirsty Spalding του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Τι σημασία έχει αυτό στην κρυολιπόλυση;

Με την κρυολιπόλυση λοιπόν αφαιρέσουμε έναν αριθμό λιποκυττάρων από την «προβληματική» περιοχή. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε όμως ότι τα υπόλοιπα λιποκύτταρα παραμένουν στη θέση τους και είναι ικανά να αυξηθούν σε μέγεθος αν εμείς υπερβούμε το ισοζύγιο ενέργειας. Τι εννοούμε λέγοντας ισοζύγιο ενέργειας; Με απλά λόγια αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε.  Να λοιπόν γιατί είναι σημαντική η διατήρηση μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η κρυολιπόλυση δεν θα μας εξασφαλίσει ότι μπορούμε να τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε μιας και διώξαμε το λίπος από εκεί που μας ενοχλούσε.

«Και αν ξαναεμφανιστεί το λίπος στο σημείο αυτό θα πάω να κάνω ξανά κρυολιπόλυση»;  Μία δήλωση που έχω ακούσει αρκετές φορές από ανθρώπους που με ρωτούν την άποψή μου σχετικά με την κρυολιπόλυση. Εκτός λοιπόν από τις πληροφορίες που ήδη σας έδωσα παραπάνω να θυμηθούμε και κάτι άλλο. Ότι ο λιπώδης ιστός, το λίπος δηλαδή του σώματός μας, αποτελεί έναν ιστό ο οποίος ναι μεν δεν θέλουμε να υπερβαίνει των φυσιολογικών ορίων, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί ένα άχρηστο ιστό τον οποίο θέλουμε να «εξολοθρεύσουμε» εντελώς.

Καταλήγοντας

Ναι μεν η κρυολιπόλυση είναι μία μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει την μείωση του λίπους σε «προβληματικές» περιοχές, η αλλαγή όμως του τρόπου ζωής, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στη ζωής μας αποτελούν πρώτιστης σημασίας.

Το άρθρο γράφτηκε για το portal του Mednutrition.