Εβίτα Σιατίτσα

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση
2316 016 077 info@nutrizin.gr 698 156 0024 evitasiatitsa_diaitologos Nutrizin

Κινόα ή χρυσή τροφή

  -  Διατροφη   -  Κινόα ή χρυσή τροφή

Κινόα ή χρυσή τροφή

Σπόρο της γης ή αλλιώς Χρυσή Τροφή συνηθίζουν να την αποκαλούν στην Λατινική Αμερική. Τρόφιμο με μεγάλη διατροφική σημασία για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς, καθώς αποτελούσε τη δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι. Ο λόγος για την κινόα! Τι και αν τόσα χρόνια δεν γνωρίζαμε για αυτή; Από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει! Τι είναι όμως; Δημητριακό, όσπριο; Η κινόα θα λέγαμε ότι μοιάζει αρκετά με δημητριακό. Παράγεται από το φυτό Κινόα και αυτό που τελικά καταναλώνουμε δεν είναι παρά ο αποξηραμένος καρπός του φυτού αυτού.

Η βασική της διαφορά από τα υπόλοιπα δημητριακά είναι η μεγάλη περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνεςω3 πολυακόρεστα λιπαράκάλιο και σίδηρο. Η κινόα περιέχει 13% πρωτεΐνη και αυτό μάλλον της έδωσε θέση στην ομάδα των υπερτροφών ή αλλιώς superfoods!

Επιπλέον ενώ το ρύζι και το σιτάρι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη, η κινόα περιέχει σε ίσες ποσότητες τα αμινοξέα που είναι ουσιώδη για την λειτουργία του οργανισμού, καθιστώντας τη πιο πλήρες τρόφιμο. Ένα ακόμη ατού της είναι ότι είναι ελεύθερη γλουτένης και έτσι καταναλώνεται άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, την κληρονομική ασθένεια όπου το άτομο έχει δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη).

Αποτελεί επίσης καλή πηγή φυτικών ινών βοηθώντας έτσι την πέψη και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κινόας είναι η Βολιβία, το Περού και ο Ισημερινός. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή της βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς το φυτό ευδοκιμεί εύκολα σε ορισμένες ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες.