Εβίτα Σιατίτσα

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση
2316 016 077 info@nutrizin.gr 698 156 0024 evitasiatitsa_diaitologos Nutrizin

Εικόνα σώματος

  -  Διατροφη   -  Εικόνα σώματος
εικόνα σώματος

Εικόνα σώματος

Με τον όρο «εικόνα σώματος» αναφερόμαστε στο πως βλέπει κάποιος τον εαυτό του, κάτι το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Η διαταραγμένη εικόνα σώματος αναφέρεται σε μία μη ρεαλιστική οπτική του πως βλέπει κανείς το σώμα του. Όπως και οι διαταραχές λήψης τροφής, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η δυσαρέσκεια για το σώμα αυξάνεται προοδευτικά και στους νεαρούς άνδρες. Η αντίληψη για την ελκυστικότητα, την υγεία, την αποδοχή και τη λειτουργικότητα του σώματος ξεκινά να αναπτύσσεται από νωρίς κατά την παιδική ηλικία και συνεχίζει να διαμορφώνεται όσο μεγαλώνει κανείς δεχόμενη επιρροές από τους συνομήλικους, την οικογένεια, τους δασκάλους/προπονητές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ.

Επιπλέον χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η τελειομανία και η αυτοκριτική παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας διαταραγμένης εικόνας σώματος.

Εκφράσεις όπως:

  • «Μα κοίτα με είμαι χοντρή», από ένα άτομο με σχεδόν φυσιολογικό βάρος σώματος
  • «Τι λες τώρα, εγώ είμαι πιο παχιά από εσένα δεν το βλέπεις;»
  • «Αχ δεν θα αδυνατίσω ποτέ»
  • «Μισώ το σώμα μου»

…και άλλες πολλές παρόμοιες εκφράσεις με τις οποίες υποτιμάμε το σώμα μας ή εκφράζουμε την «δυστυχία» που μας προκαλεί το σώμα μας, αποτελούν «καμπανάκι ανησυχίας» ότι το άτομο έχει μία διαταραγμένη εικόνα σώματος!

Ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κατάστασης παίζει η υποστήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες, διαιτολόγο και ψυχολόγο.

Υγιής εικόνα σώματος σημαίνει ότι νιώθουμε άνετα με το σώμα μας. Δεν σημαίνει ότι το θεωρούμε τέλειο αλλά ότι το δεχόμαστε, το αγαπάμε και το φροντίζουμε.

Ας μην ξεχνάμε ότι «Η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια αυτού που την κοιτάζει», Πλάτωνας, 360 π.Χ.