Διατροφικοί μύθοι στο μικροσκόπιο του διαιτολόγου
1. Πίνω αλκοόλ γιατί κάνει καλό στην καρδιά
Μπορώ να πίνω άφοβα κρασί;
Διατροφικοί μύθοι υπάρχουν πολλοί και ένας από αυτούς αφορά το αγαπημένο μας κρασί. Είναι γεγονός ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα κόκκινου κρασιού έχει φανεί να προστατεύει την καρδιά μέσα από την αύξηση στην «καλή» χοληστερόλη. Προσοχή όμως, δεν συστήνεται να αρχίσετε την κατανάλωση κρασιού αν δεν το καταναλώνετε ήδη. Επιπλέον λέγοντας μέτρια κατανάλωση αναφερόμαστε σε έως 1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες. Και όταν λέμε μερίδα εννοούμε ένα μικρό ποτηράκι κρασί.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα, να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά και το συκώτι αλλά και εθισμό.
2. Το αυγό αυξάνει τη χοληστερόλη
Τι ισχύει τελικά για το αυγό και τη χοληστερίνη;
Έχει φανεί τελικά ότι η χοληστερόλη που περιέχεται σε τρόφιμα όπως το αυγό δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση στη χοληστερόλη στο αίμα μας, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης αν και ένα αυγό περιέχει αρκετή χοληστερόλη αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρόκος του είναι ιδιαίτερα θρεπτικός. Συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε λεκιθίνη, ένα λιπίδιο που λειτουργεί σαν αντίβαρο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Τα αυγά αποτελούν επιπλέον μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, ενώ το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο στην υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, την αλβουμίνη, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
3. Είναι καλύτερα να καταναλώνω τα λαχανικά ωμά για να παίρνω όλες τις βιταμίνες
Τελικά είναι προτιμότερα τα ωμά λαχανικά;
Στα λαχανικά συναντάμε βιταμίνες οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές, διαλύονται δηλαδή στο νερό. Έτσι λοιπόν μαγειρεύοντας τα λαχανικά σε νερό χάνουμε ένα μέρος αυτών των βιταμινών στο νερό που συνήθως πετιέται. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε αυτή την απώλεια σε ένα βαθμό! Πως; Αν βράσουμε ολόκληρα τα λαχανικά χωρίς να τα τεμαχίσουμε, αν τα βυθίσουμε κατευθείαν στο νερό που βράζει ή αν τα μαγειρέψουμε στον ατμό.
Ας μην ξεχνάμε ότι το μαγείρεμα των λαχανικών μας εξασφαλίζει και την καταστροφή πιθανών βλαβερών μικροοργανισμών και άρα τίθεται και το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε.
4. Για να αδυνατίσω πρέπει να κόψω τους υδατάνθρακες
Πως επηρεάζουν οι υδατάνθρακες τη διαχείριση του βάρους μου;
Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι διατροφικοί μύθοι για ένα θρεπτικό συστατικό. Ο λόγος για τους υδατάνθρακες. Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες «κακοί». Αντίθετα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, αποτελούν ταυτόχρονα και πηγές φυτικών ινών, σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο «άμεση» πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Αντί λοιπόν να τους αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας μπορούμε απλά να κάνουμε κάποιες καλύτερες επιλογές. Να περιορίσουμε τους υδατάνθρακες που μας παρέχουν μόνο θερμίδες όπως είναι η ζάχαρη και να εισάγουμε τα ολικής αλέσεως τρόφιμα στη δίαιτά μας. Έτσι αυξάνουμε και την πρόσληψη φυτικών ινών (ολικής αλέσεως ψωμί αντί για λευκό, καστανό ρύζι κλπ).
5. Πρέπει να αποφύγω συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων αν θέλω να χάσω βάρος.
Υπάρχουν καλοί και κακοί συνδυασμοί τροφίμων;
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για συνδυασμούς τροφίμων που μας παχαίνουν και για μαγικούς συνδυασμούς που αν τους τηρήσουμε θα έχουμε επιτέλους το επιθυμητό αποτέλεσμα στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ισχύει κάτι από αυτά ή και εδώ οι διατροφικοί μύθοι έχουν πάρει θέση παραπληροφόρησης; Στην πραγματικότητα η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφίμων και να μας εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Καλό είναι κάθε γεύμα μας να περιέχει μία πηγή από όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα καταναλώνοντας μία μερίδα κοτόπουλο με ρύζι και σαλάτα με ελαιόλαδο έχουμε εξασφαλίσει μία πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο), υδατάνθρακα (ρύζι, σαλάτα) και λίπους (ελαιόλαδο). Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος άλλος συνδυασμός μας «παχαίνει» ή μας βλάπτει, απλώς μπορεί να μην είναι τελικά το γεύμα μας πλήρες. Ακόμη και έτσι αν τα υπόλοιπα γεύματά μας διαμορφωθούν σωστά τότε μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας καθημερινά.
6. Αντικατέστησα τη ζάχαρη με μέλι
Ζάχαρη vs μέλι
Και ενώ οι διατροφικοί μύθοι δίνουν και παίρνουν θέση έχει η ζάχαρη και οι αντίζηλοί της, με πρώτο το μέλι. Είναι γεγονός ότι το μέλι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο θρεπτικό σε σχέση με τη ζάχαρη η οποία δεν μας παρέχει τίποτα άλλο παρά θερμίδες. Προσοχή όμως αν και η θρεπτική αξία του μελιού είναι αναγνωρισμένη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θερμίδες του παραμένουν και δεν διαφέρουν από αυτές της ζάχαρης. Επομένως και εδώ η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο προκειμένου να μην έχουμε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.
7. Μαύρο ή λευκό ψωμί;
Γιατί να προτιμήσω μαύρο ψωμί;
Αναμφισβήτητα ψηφίζουμε το μαύρο όχι όμως για την θερμιδική του αξία. Θυμηθείτε ότι το μαύρο ψωμί δεν διαφέρει θερμιδικά από το λευκό, είναι όμως σίγουρα πιο θρεπτικό. Το μαύρο ψωμί αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει δημιουργεί ταυτόχρονα και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού βοηθώντας έτσι σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους.
8. Μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος
Μαύρη σοκολάτα και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν εντελώς «αθώα» την μαύρη σοκολάτα. Σαφώς την προτιμάμε σε σχέση με την γάλακτος καθώς η δεύτερη περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, τα «κακά» λιπαρά όπως συχνά τα αποκαλούμε, τα οποία γενικά πρέπει να είναι περιορισμένα στη διατροφή μας. Ταυτόχρονα όμως η μαύρη σοκολάτα όπως ακριβώς και η γάλακτος αποτελούν πυκνές θερμιδικά τροφές αποδίδοντας περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Καλύτερα λοιπόν να διαλέξουμε μαύρη σοκολάτα ανάμεσα στις δύο αλλά θυμηθείτε ότι και εδώ η ποσότητα θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
9. Έκοψα το βραδινό για να χάσω βάρος
Τι συμβαίνει τελικά με το βραδινό γεύμα;
Βραδινό γεύμα: εδώ οι διατροφικοί μύθοι κάνουν πάρτυ! Το βραδινό γεύμα είναι εκείνο που κατά γενική ομολογία έχει δεχθεί τα πιο «περιφρονητικά» σχόλια. «Αν δεν κόψεις το βραδινό δεν θα δεις διαφορά», «Όσο συνεχίζεις να τρως βράδυ δεν θα χάσεις βάρος» και άλλα πολλά τέτοια σχόλια ακούγονται συχνά πυκνά. Τι συμβαίνει τελικά; Μήπως δεν είναι το γεύμα αυτό κάθε αυτό που μας παχαίνει αλλά απλώς οι επιπλέον θερμίδες; Μήπως δηλαδή φταίει το γεγονός ότι ενώ έχουμε καταναλώσει τις θερμίδες που μας αναλογούν το βραδινό αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα που μας δίνει θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε και που δεν πρόκειται να «κάψουμε»; Αντί λοιπόν να απαγορέψουμε στον εαυτό μας να καταναλώνει βραδινό μπορούμε απλά να περικόψουμε λίγο όλα μας τα γεύματα προκειμένου να «περισσέψουν» θερμίδες για το τελευταίο γεύμα της ημέρας.
10. Δεν χρειάζομαι το νερό αφού πίνω καθημερινά καφέ, χυμούς και άλλα ροφήματα
Το νερό αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας καθώς συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του. Ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι ίδιοι αποτελούμαστε κατά περίπου 60% από νερό. H ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κατ’ επέκταση σε μείωση της αντοχής και της νοητικής λειτουργίας (πχ αδυναμία συγκέντρωσης). Η σύσταση για την κατανάλωση υγρών περιλαμβάνει 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα για έναν μέσο ενήλικα. Από αυτά όμως τουλάχιστον τα 6-8 θα πρέπει να είναι νερό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες μας σε υγρά και νερό αυξάνονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη αλλά και κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.
Sorry, the comment form is closed at this time.
Pingback: Απώλεια βάρους: 6 + 1 λάθη που κάνεις και την εμποδίζεις - nutriζην