Η ζυγαριά κόλλησε στο ίδιο βάρος: 6+1 πιθανοί λόγοι!
Η ζυγαριά κόλλησε και εσύ είσαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά! Ξεκίνησες μία προσπάθεια απώλειας βάρους! Όλα πηγαίνουν περίφημα μέχρι τη μέρα που η ζυγαριά σου κρύβει μία δυσάρεστη έκπληξη. Κόλλησε! Η ζυγαριά δείχνει το ίδιο βάρος που έδειχνε 10 ημέρες πριν παρόλο που εσύ ήσουν πιστός/ή στο πρόγραμμα διατροφής σου.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σαν διαιτολόγοι και σαν σύμβουλοί σου σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια που κάνεις. Μου είναι πολύ εύκολο και εξαιρετικά ευχάριστο να σου σου λέω «μπράβο» κάθε φορά που καταφέρνεις τον στόχο σου! Πίστεψέ με όμως ακόμη πιο σημαντικό για εμένα είναι σε «ταρακουνήσω» όταν η ζυγαριά θα κολλήσει! Να σου δώσω να καταλάβεις ότι δεν είναι εδώ το τέλος του κόσμου και ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει συμβεί αυτό! Στόχος μου είναι να γνωρίσεις ακόμη καλύτερα το σώμα σου και να αντιλαμβάνεσαι από μόνος/η σου πότε και γιατί μπορεί πράγματι να κολλήσει η ζυγαριά!
Πάμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά;
1. Πλασματικό ζύγισμα
Με άλλα λόγια το βάρος που βλέπεις δεν είναι το πραγματικό! Τι μπορεί να έχει συμβεί;
- Την προηγούμενη μέρα έφαγες λίγο παραπάνω
- Το φαγητό που έφαγες χθες το βράδυ ήταν αρκετά αλμυρό πχ. πίτσα, αρκετό τυρί.
- Έφαγες έξω οπότε σίγουρα το φαγητό είχε περισσότερο αλάτι από αυτό που συνηθίζεις να προσθέτεις εσύ στο μαγείρεμά σου.
- Κατανάλωσες αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να προκληθεί κατακράτηση υγρών στο σώμα σου και εξ ου και το αυξημένο βάρος που βλέπεις σήμερα. Αύριο θα είναι μία καινούρια μέρα και το βάρος σου θα έχει επανέλθει.
2. Άγχος
Μπορεί να ακολούθησες το πρόγραμμά σου με ευλαβική προσοχή, μήπως όμως διανύεις μία περίοδο έντονου άγχους; Είναι κάτι που τον τελευταίο καιρό σε έχει αγχώσει ιδιαιτέρως; Μήπως ακόμη και το άγχος να φτάσεις στο στόχο που έχεις θέσει για το βάρος σου έχει γίνει πιο έντονο τελευταία; Και θα μου πεις τι σχέση έχει αυτό; Να όμως που έχει και μάλιστα μεγάλη. Το άγχος προκαλεί την έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό, γνωστής ως η ορμόνη του στρες. Αυτή η ορμόνη με τη σειρά της αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη από τη μια ωθεί την μετατροπή της γλυκόζης στο αίμα σε λίπος και την αποθήκευση αυτού στο σώμα σου. Από την άλλη η χρήση της γλυκόζης οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα το οποίο πιθανότατα να σου δημιουργεί έντονη επιθυμία για γλυκό. Έχεις παρατηρήσει ότι όταν αγχώνεσαι θέλεις να φας γλυκό; Να λοιπόν γιατί! Προσπάθησε λοιπόν να διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς το άγχος σου ώστε να ξεφύγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Διάβασε ένα βιβλίο, καθιέρωσε μία μορφή γυμναστικής ή γιατί όχι και διαλογισμού. Αφιέρωσε χρόνο στο να συζητήσεις με έναν καλό φίλο ώστε να εξωτερικεύσεις όσα σε απασχολούν.
3. Ύπνος
Μήπως ο ύπνος σου έχει διαταραχθεί τελευταία; Για σκέψου, κοιμάσαι εξίσου καλά; Κοιμάσαι τις ίδιες ώρες; Ή μήπως ξενυχτάς περισσότερο και κοιμάσαι λιγότερες ώρες από ότι συνήθιζες; Και γιατί στα ρωτάω όλα αυτά; Γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυτό το κόλλημα στη ζυγαριά που σε στενοχωρεί. Ένας κακοκοιμισμένος οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη και συσσωρεύει λίπος στο σώμα. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου σε κάνει να πεινάς περισσότερο και είναι πιθανό να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα τροφής στα γεύματά σου. Πως συμβαίνει αυτό; Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερο είχαν 14,9% υψηλότερα επίπεδα γρελίνης. Η αυξημένη γρελίνη πυροδοτεί το αίσθημα της πείνας στον οργανισμό. Αντίστοιχα είχαν 15,5% χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που σηματοδοτεί το αίσθημα του κορεσμού. Συμπέρασμα; Κοιμήσου περισσότερο και κοιμήσου καλύτερα. Ένα χαλαρωτικό ρόφημα χαμομηλιού για παράδειγμα ή λίγη μουσική πριν πέσεις για ύπνο θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο γρήγορα και πιο ήρεμα. Ακόμη και αν σου είναι αδύνατο να ξεκλέψεις λίγες ώρες ύπνου παραπάνω προσπάθησε να κάνεις πιο ποιοτικό τον ύπνο σου!
4. Άσκηση/κίνηση
Μήπως τελευταία κινείσαι λιγότερο; Υπάρχει κάτι που σε έχει κρατήσει μακριά από τις καθημερινές σου δραστηριότητες ή την καθιερωμένη σου γυμναστική και περνάς περισσότερες ώρες στο σπίτι; Λιγότερη κίνηση συνεπάγεται λιγότερες καύσεις του οργανισμού και άρα μικρότερη ή καθόλου διαφορά στη ζυγαριά σου.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη στο νόμισμα της άσκησης. Μήπως ξεκίνησες επιτέλους να γυμνάζεσαι συστηματικά; Μπήκε δηλαδή η άσκηση στην καθημερινότητά σου; Καταρχάς έκανες πάρα πολύ καλά. Έχε όμως υπόψιν σου ότι το πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης που ακολουθείς πιθανώς έχει αυξήσει το βάρος των μυών σου αντικαθιστώντας το χαμένο λίπος και άρα η ζυγαριά σου έμεινε κολλημένη στο ίδιο βάρος. Άρα να μην κάνω γυμναστική; Όχι βέβαια, δεν σου λέω αυτό. Απλά κατά το ξεκίνημα της γυμναστικής λόγω της τόνωσης στους μυς σου ίσως υπήρξε αυτό το κόλλημα στη ζυγαριά. Να είσαι σίγουρος/η όμως ότι θα είναι για πολύ λίγο. Με άλλα λόγια το να συνδυάσεις γυμναστική και σωστή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις! Θέλω όμως να γνωρίζεις τι να περιμένεις για να μην βρεθείς να αγχώνεσαι για κάτι που μόνο κακό δεν είναι. Η μυϊκή σου μάζα είναι αυτή που κάνει τις καύσεις στο σώμα σου άρα σίγουρα την θέλεις!! Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχεις τόσες περισσότερες καύσεις κάνει το σώμα σου ή με άλλα λόγια τόσο καλύτερο μεταβολισμό έχεις! Επομένως keep going!
Και πως θα καταλάβεις αν όντως το βάρος που βλέπεις σταθερό ή αυξημένο σχετίζεται με αύξηση στην μυϊκή σου μάζα; Η μέτρηση με απλή μεζούρα μπορεί να σε βοηθήσει ή ακόμη και το κατά πόσο σου γίνεται ένα ρούχο. Για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια η ανάλυση σύστασης σώματος θα σου δώσει ακριβείς πληροφορίες για το ποσοστό λίπους και για το βάρος των μυών σου!
5. Ακολουθείς το πρόγραμμα;
Μπορεί να λες ότι ακολουθείς το πρόγραμμα διατροφής σου πιστά, σίγουρα όμως το κάνεις; Μήπως ασυναίσθητα και λίγο λίγο με τον καιρό έχεις χαλαρώσει σε κάποια πράγματα; Μήπως συστηματικά βγαίνεις εκτός προγράμματος; Ένας τρόπος υπάρχει για να το διαπιστώσεις. Το ημερολόγιο καταγραφής. Τι σημαίνει αυτό; Κατέγραψε σε μία κόλλα χαρτί όλα όσα τρως για μία έως δύο εβδομάδες περίπου. Με άλλα λόγια αυτό λέγεται αυτό-παρακολούθηση και αυτό-αξιολόγηση. Πίστεψέ με είναι πολύ πιθανό να «εντοπίσεις» έτσι το «λάθος» που κάνεις και έτσι να μπορέσεις να το διορθώσεις ξεκολλώντας στη συνέχεια και τη ζυγαριά!
6. Ομοιόσταση
Δηλαδή; Δεν θέλω να σε μπερδέψω με άγνωστες λέξεις. Η ομοιόσταση όμως μπορεί να είναι λόγος που η ζυγαριά μένει σταθερή. Τι σημαίνει αυτό; Ο οργανισμός έχει την τάση να επαναφέρει οτιδήποτε πας να του αλλάξεις. Είναι υπεύθυνη για παράδειγμα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε υγιή επίπεδα. Αντίστοιχα το βάρος αποτελεί μία «κανονικότητα» για τον οργανισμό. Η μείωση του βάρους σου «ξυπνά» το σύστημα της ομοιόστασης το οποίο θα παλέψει ώστε να κρατήσει το βάρος σου σταθερό. Όχι για πάντα βέβαια. Για όσο όμως χρειάζεται ώστε ο οργανισμός να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, στο νέο βάρος στην περίπτωσή μας. Με άλλα λόγια δώσε λίγο χρόνο στον οργανισμό σου να «καταλάβει» ότι η κανονικότητα είναι το μειωμένο σου βάρος. Και τότε η ζυγαριά θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία.
7. Ορμόνες
Αν μιλήσουμε αποκλειστικά για γυναίκες οι ορμόνες είναι συχνά υπεύθυνες για το κόλλημα στη ζυγαριά. Οι ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά την κατακράτηση υγρών στο σώμα με αποτέλεσμα αν υπάρχει και αύξηση ή όχι μείωση στο βάρος. Η φάση του κύκλου την οποία διανύετε μπορεί να είναι ο μοναδικός λόγος για το πλατό στο βάρος επομένως δεν χρειάζεται πανικός και απογοήτευση.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.