Εβίτα Σιατίτσα

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση
2316 016 077 info@nutrizin.gr 698 156 0024 evitasiatitsa_diaitologos Nutrizin

Λιπαρά στη διατροφή: 6 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις

  -  Διατροφη   -  Λιπαρά στη διατροφή: 6 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις
λιπαρά και μύθοι

Λιπαρά στη διατροφή: 6 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις

Δεν θα ήταν νομίζω υπερβολή να πω ότι η λέξη λιπαρά και μόνο στο άκουσμά της δημιουργεί στους περισσότερους ένα μικρό «άγχος». Σαν να είναι συνώνυμα του «κακού» τα λιπαρά στη διατροφή μας δεν είναι τυχαίο που περιβάλλονται από αρκετούς μύθους! Τι θα έλεγες να γνωρίσουμε μαζί τους μεγαλύτερους μύθους για τα λιπαρά στη διατροφή μας και να τους ξεδιαλύνουμε μια για πάντα;

 

Μύθος 1: Όλα τα λιπαρά στα τρόφιμα είναι ίδια

Μήπως είσαι και εσύ από αυτούς που συμβουλεύονται τις ετικέτες τροφίμων για την αγορά ή/και σύγκριση προϊόντων; Αν ναι αρχικά θα σου πω ένα μπράβο που προσπαθείς να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Κατά δεύτερον όμως είσαι σίγουρος/η ότι διαβάζεις σωστά τις ετικέτες αυτές; Ακόμη ακούγοντας ότι ένα τρόφιμο έχει πολλά λιπαρά μήπως και εσύ το απορρίπτεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Μισό λεπτό, εδώ πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε κάτι. Ότι όλα τα λιπαρά στα τρόφιμα δεν είναι ίδια. Με άλλα λόγια δεν είναι όλα τα λιπαρά προς αποφυγή. Εν ολίγοις στα τρόφιμα συναντάμε τα κορεσμένα λιπαρά, τα trans, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα 2 πρώτα καλά θα κάνεις να τα αποφύγεις όσο μπορείς καθώς φαίνεται ότι επιβαρύνουν την υγεία μας κατά πολύ. Τα 2 τελευταία όμως, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, καλό θα είναι να τα δεις με άλλο μάτι καθώς όχι δεν σου κάνουν κακό αλλά αντιθέτως φαίνεται να σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς, να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και να προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας.

 

Μύθος 2: Μπορώ να τρώω όσα καλά λιπαρά θέλω αφού αυτά δεν παχαίνουν

Και αφού γνωρίσαμε ότι υπάρχουν «καλά» λιπαρά στα τρόφιμα έρχεται ο επόμενος μύθος. Δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι αφού για παράδειγμα το ελαιόλαδο περιέχει τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Ή ακόμη ότι το αβοκάντο, μία πολύ καλή πηγή ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, λογίζεται τόσο «ελαφρύ» σαν λαχανικό και άρα μπορεί να προστεθεί παντού! Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορείς να διαβάσεις και να θυμηθείς και εδώ ότι υπάρχουν πολλά υγιεινά τρόφιμα που όμως κρύβουν πολλές θερμίδες.  Ακόμη και τα καλά λιπαρά στα τρόφιμα αποτελούν ένα πυκνά θερμιδικά θρεπτικό συστατικό αποδίδοντας 9kcal ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι προσθέτοντας μικρή ποσότητα από τρόφιμα με καλά λιπαρά μπορούμε εύκολα να ανεβάσουμε κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η συστηματική πρόσληψη θερμίδων πέραν των αναγκών μας οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Και αυτό με τη σειρά του επιβαρύνει όλους τους δείκτες υγείας. Παν μέτρον άριστον λοιπόν και εδώ. Ναι μεν θα προτιμήσουμε για παράδειγμα ελαιόλαδο αντί για βούτυρο αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να προσθέσουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μύθος 3: Πρέπει να κόψω τελείως τα λιπαρά στη διατροφή μου για να χάσω λίπος από το σώμα μου ή Αν δεν τρώω λίπος δεν θα αποθηκεύω και λίπος στο σώμα μου

Δύο μύθοι δύο σε σένα θα έλεγα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούω «μα πως γίνεται να έχω τόσο λίπος στο σώμα μου αφού δεν τρώω καθόλου λιπαρά». Για πάμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το ότι μπορεί να λαμβάνουμε λιπαρά από τροφές που θεωρούμε «καλές» και έτσι δεν τις λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι κάτι πολύ πιθανό. Και πάλι όμως δεν φταίει αυτό για την αύξηση του λίπους στο σώμα μας. Η αύξηση του βάρους μας και κατ’ επέκταση η αύξηση του λίπους έρχεται ως αποτέλεσμα θετικού ενεργειακού ισοζυγίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι θερμίδες που καταναλώνω μέσα από τα τρόφιμα είναι περισσότερες από αυτές που καίω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θέλω λοιπόν να θυμάσαι ότι ακόμη και αν λαμβάνεις 0 λιπαρά από τη διατροφή σου (πράγμα πρακτικά λίγο δύσκολο) ένα θετικό ισοζύγιο ενέργειας θα αυξήσει την εναπόθεση λίπους στο σώμα σου. Ακόμη και αν όλες οι θερμίδες που λαμβάνεις προέρχονται από πρωτεΐνη! Μην φοβάσαι λοιπόν να φας ένα λιπαρό τρόφιμο με την σκέψη ότι θα αποθηκευτεί σαν λίπος στο σώμα σου.

 

Μύθος 4: Αν τρώω λιπαρά θα παχύνω

Άλλος ένας φόβος πολλών είναι ότι τα λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν το σωματικό μας βάρος. Όμως η αύξηση του βάρους γίνεται μόνο όταν έχουμε περίσσεια ενέργειας από τις τροφές σε σχέση με την ενέργεια που δαπανάμε. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να αποφεύγουμε τα καλά λιπαρά. Σίγουρα όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε. Κάτι που ισχύει άλλωστε και με όλα τα τρόφιμα είτε περιέχουν λίπος είτε όχι. Το «πρόβλημα» με τα λιπαρά τρόφιμα που συχνά δημιουργεί «φόβο» είναι ότι σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πολλές θερμίδες. Και αυτό συχνά «τρομάζει» κάποιον που προσπαθεί να ελέγξει το βάρος του. Το μέτρο είναι πάντα η λύση όμως. Σίγουρα χρειάζεται να προσέξεις ώστε να μην υπερβάλλεις στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων υπό το πρίσμα του υγιεινού, για παράδειγμα ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι κλπ, όχι όμως να φοβάσαι να τα καταναλώσεις!

 

Μύθος 5: Όσο λιγότερο λίπος παίρνω από τη διατροφή μου τόσο το καλύτερο

Προσπαθείς να μηδενίσεις τα λιπαρά που λαμβάνεις από τα τρόφιμα; Πιστεύεις μήπως ότι δεν τα χρειάζεσαι; Μάλλον θα πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή σου όπως ακριβώς η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες. Αρχικά εφοδιάζουν το σώμα μας με απαραίτητα λιπαρά οξέα. Δηλαδή λιπαρά οξέα τα οποίο ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει έτσι οπωσδήποτε να τα λάβει από τις τροφές. Επιπλέον οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, D και Κ χρειάζονται απαραίτητα το λίπος σαν «μεταφορέα» προκειμένου να απορροφηθούν από το σώμα μας. Μην ξεχνάς ότι και στο σώμα σου το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες.

 

Μύθος 6: Αν ένα τρόφιμο δεν περιέχει λίπος μπορώ να το καταναλώσω άφοβα

Και έρχεται ο μύθος ότι ένα τρόφιμο με 0% λίπος είναι και 100% ασφαλές ή υγιεινό και άρα μπορούμε άφοβα να το καταναλώσουμε. Η περιεκτικότητα σε λίπος σε ένα τρόφιμο δεν είναι το μοναδικό πράγμα που καθορίζει ένα τρόφιμο. Είδαμε παραπάνω ότι και το είδος των λιπαρών παίζει καθοριστικό ρόλο. Ας υποθέσουμε όμως ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι «καλό» ή «υγιεινό»; Και αν σου έλεγα ότι ένα τέτοιο τρόφιμο μπορεί να περιέχει αρκετή ζάχαρη; Δεν είναι λίγες οι φορές που η αναγραφή 0% λιπαρά μας κάνει να νιώθουμε «ασφαλείς» ως προς ένα τρόφιμο. Θυμήσου όμως ότι ένα τρόφιμο είναι σύνθετο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να το «κρίνεις» μόνο από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

 

 

Το άρθρο γράφτηκε για την Fitness Motivation Hellas